keskiviikko 16. toukokuuta 2012

NW200North West 200. Maantieradalla ajettava kisa Pohjois-Irlannin pohjoisosissa. Yhdistetään kolmen kylän väliset tiet kolmion muotoiseksi radaksi, pistetään pari shikaania matkalle ja kisataan siinä vastapäivään (tarkempi ratakartta). NW tulee sijainnista ja 200 kisan pituudesta menneinä vuosina, jolloin kisamitta oli 200 mailia (320km). Nykyisin kisapituus on n. 60 kilometria. Kierroksen keskinopeus Superbikella täällä on n. 120mph (195kmh), kun esim. Isle of Manilla kierros vilahtaa 130mph (210kmh) keskarilla. Muitakin eroja on. NW200 ajetaan yhteislähtönä, kuten normaaleissa ratakisoissa, kun taas IOM TT ajetaan väliaikalähtönä, hieman kuin rallin erikoiskoe. Täten NW200 on siinä mielessä jopa hieman huimempaa (mitenkään TT:tä väheksymättä) kun vedetään pyöräryppäässä reilua kolmea sataa taistellen sijoituksista. TT:ssä ajetaan kelloa vastaan omaa kisaa, vaikka sielläkin välillä tulee tiukkaa taistelua toisen imussa. Kun ollaan aivan rannikolla, sää on yleensä mitä on ja vaihtelee paljon, joten aikataulumuutoksia tulee lähes joka vuosi. Nytkin mahtui tuulta, sadetta, rakeita ja auringon paistetta yhteen iltapäivään.

Eniten tapahtumassa kiehtoo vauhti ja upeat slipstream-kamppailut kun pitkältäkin takamatkalta tullaan "junan" ohi. Täten kisat ovat usein tiukkoja loppuun asti. Usein maantien nypyistä nähdään piiitkiä powerkeuloja kovissa vauhdeissa. Balls of steel-menoa siis. Myös pyörille kisa on todellin koitos kun täydellä kaasulla mennään pitkiä siivuja. Olosuhteet tuovat aina oman lisänsä ja varsinkin tuuli ja sen suunta on usein tärkeässä roolissa.

Itse olen seurannut kisoja aktiivisesti vuodesta 2008 asti, jolloin oli heti tarjolla suurta draamaa. Legendaarinen Robert Dunlop menehtyi harjoituksissa ja vain pari päivää myöhemmin hänen poika Michael Dunlop nappasi voiton kaksipuolikkaiden kisassa. En usko, että tuolloin löytyi kuivaa silmäkulmaa rata-alueelta. Isä antamassa neuvoja pojalleen tuona viikkona:Tämän vuoden kisaviikko alkoi pari päivää sitten harjoituksilla ja kisat huipentuvat viikonlopun lähtöihin. Kisoja voi seurata ainakin BBC:n kautta, livenä sekä jälkilähetyksinä. Mukana on tietysti tutut katuratamiehet vuosien varrelta ja yhtenä spesiaalitulokkaana GP-puoleltakin tuttu Jeremy McWilliams. Mielenkiinnolla lueskelin Twitteristä kommentteja tiistain harjoituksista, mm. Michael Rutterin ZX10R oli välitetty n. 211mph (340kmh) vauhtiin ja kaikkien aikojen nopeuslukema mitattiin harjoituksissa Ducatilla ajavalle Martin Jessoppille: 208mph (335kmh). Hyvin on 1098R:ssä kulkua. Tuoretta Michael Dunlopin onboard-kuvaa voi katsella täältä.

Kannattaa lueskella läpi virallisia sivuja, jossa on tuhdisti tietoa tapahtumasta, ja luonnollisesti seurata kisat helatorstaina ja viikonloppuna.

2 kommenttia: