keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

HJC R-PHA10 KypäräKyseinen kypärä on ollut minulla käytössä reilun vuoden, tässä pientä arviota ja kommentteja kypärästä. Alkujaan HJC toi kyseisen mallin myyntiin vuonna 2010 ja kyseessä oli täysin uusi kypärämalli. Ben Spies toimii kovimpana mannekiinina, jonka replica-värejä on ollut saatavilla alusta alkaen. Kyseinen kypärä voitti myös Motorradin sporttikypärätestin, mutta nämä on aina niin ja näin...

Ostin oman kypärän MP-Messuilta 2011. Allrightilla oli messuale ja tartuin siihen. Yritin ostaa kypärää jo syksyllä 2010 Saksasta mutta eioota myivät. Kypärän mukana tuli:
- 2 visiiriä (kirkas ja savu)
- pinlock-kalvo
- kypäräpussi
- leuan alle suojaverho
- ilmanohjain nenän eteen
- visiirille vettähylkivä puhdistusaine ja -liina
- luottokortin näköinen takuukortti (5 vuoden takuu)
- käyttöohjeet ja muut lippulappuset.

Varsin hyvä varustelu n. 350-400€:n kypärälle. Varsinkin kaksi visiiriä on hyvä etu. Lisäksi nuo visiirit (malli HJ-20) on melko edullisia ostaa jälkikäteenkin. Vettähylkivä neste toimii oikeasti, mutta huurteenestoksi siitä ei ole (eikä varmaan ole tarkoitettukaan).

Käytössä kypärä on kevyt ja istuu hyvin pyöreäpäiselle. Melu on mielestäni normaalilla tasolla, ei hiljainen, muttei turhan kovakaan. Ajan usein tulpat korvissa, joten ei sen suhteen ongelmia. Aero-puoli on ihan onnistunut ja viima ei pääse heiluttelemaan tai muutenkaan vaikuta kypärään esimerkiksi painamalla sitä johonkin suuntaan. Kyttyrällisen nahkapuvun kanssa jopa yllättävän hyvä kun pyörteitä ei jää kypärän taakse. Pari juttua kuitenkin rassaa hieman. Ensinnäkin kypärästä ei näe ulos kovin hyvin jos ajaa radalla napa tankissa. Visiiriaukon yläosa tulee hieman eteen. Lisäksi tupla-D-kiristysremmi on aika lähellä kurkun seutua ja alkaa helposti kuristamaan jos sen laittaa pikkaisenkin liian tiukalle tai muuten huolimattomasti sen asettelee.

Tuuletus on hyvällä mallilla ja tuuletusaukkoja on helppo säätää ajossa hanskat kädessä. Ohimoilla on isot rullat, joita pyörittämällä saa avattua tai suljettua tuuletusaukkoja. Noihin tosin menee tolkuttomasti hyöteisiä ja varsinkin paksut kimalaiset tukkivat ilmastoinnin äkkiä. Pari kertaa kesässä sai aukkoja nuohota auki. Takaraivolla on pari ilman ulostuloa ja niistä sataa sisään, jos seisoo ukkoskuurossa liikennevaloissa.

Olen käyttänyt kypärää leukaverhon kanssa ja se estää hyvin pyörteilyn naamalla. Visiiri tuppaa huurtumaan kaupungilla jossitä ei raota tai avaa kokonaan. Vauhdissa ei ole ongelmia huurteen kanssa. Aina olen käyttänyt nenän eteen tulevaa maskia. Pinlockia en ole kokeillut, koska sen reuna jää suoraan visiirin yläosaan, josta on muutenkin näköongelmia urheilullisemmin ajaessa. Visiirin lukitus on toimiva ja helppo käyttää ajohanskoilla. Muutenkin visiirit tuntuvat laadukkailta, eikä visiirissä näy vielä käytön jälkiä tai naarmuja ja toinenkin visiiri on vielä suojamuoveissa käyttämättömänä.

Sisäosat saa irti ja on pestävissä, olenkin pariin otteeseen tuon jo pessyt (mm. kuolleita ötököitä ei saa kunnolla pois otsan tuuletusaukoista ilman sisäosan irroittamista). Hieman on jäänyt kaivelemaan pehmusteiden huono istuvuus sen jälkeen kun ne pari kertaa ottaa irti. Leukaverho ja toinen sivupehmuste ei enää istu aivan täydellisesti saumoihin. Tuokin voi olla yksilöasia, sillä vertailin liikkeessä täysin uutta kypärää, jossa nuo saumat ja osat tuntuivat paljon napakammin istuvilta. Leukaverholle tulee muutenkin rasitusta käytössä, kun sitä pitää painaa pois tieltä aina pukiessa kypärää. Nämä ovat ehkäpä suurimmat haitat, joissa HJC:n laatu ja sellainen keskeneräisyys näkyy. Kun vertailee tätä vaikka Arai RX-7 GP:n tai AGV GP Techin kanssa niin huomaa, että HJC on vähän "kiinalaisversio" laadukkaimpiin ja kalleimpiin merkkeihin nähden.

Kaikkiaan ihan hyvä kypärä hintaansa nähden. Pari pikku seikkaa ärsyttää (näkyvyys rata-ajossa ja muutaman pehmusteen huono istuvuus käytön jälkeen), jotka latistaa tunnelmaa silloin tällöin. Normaalissa katukäytössä kuivalla kelillä kuitenkin toimii loistavasti. Tosin ajattelin kokeilla toista merkkiä seuraavaksi jahka tällä on posotellut muutaman vuoden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti